|
Innowacja pedagogiczna
W świetle obowiązujących przepisów, innowacją pedagogiczną
(w szkołach publicznych i placówkach) są nowatorskie rozwiązania programowe,
organizacyjne lub metodyczne, mające poprawić jakość pracy szkoły.
Innowacja może obejmować wszystkie lub wybrane zajęcia edukacyjne, całą
szkołę, oddział lub grupę, ale nie może prowadzić do zmiany typu szkoły.
Rozpoczęcie innowacji jest możliwe po zapewnieniu przez szkołę odpowiednich
warunków kadrowych i organizacyjnych, niezbędnych do realizacji planowanych
działań innowacyjnych i eksperymentalnych. Innowacje, wymagające przyznania
szkole dodatkowych środków budżetowych, mogą być podjęte po wyrażeniu
pisemnej zgody na finansowanie planowanych działań przez organ prowadzący
szkołę. Udział nauczycieli w innowacji lub eksperymencie jest dobrowolny.
Rekrutacja do szkół lub oddziałów, w których jest prowadzona innowacja,
odbywa się na zasadzie powszechnej dostępności. Innowacje nie mogą naruszać
uprawnień ucznia do bezpłatnej nauki, wychowania i opieki w zakresie ustalonym
w Ustawie z dnia 7 września 1991 r. o systemie
oświaty (z późniejszymi zmianami), a także w zakresie uzyskania
wiadomości i umiejętności niezbędnych do ukończenia danego typu szkoły
oraz warunków i sposobu przeprowadzania egzaminów i sprawdzianów, określonych
w odrębnych przepisach. Uchwałę w sprawie wprowadzenia innowacji w szkole
podejmuje rada pedagogiczna. Uchwałę tę wraz z opisem jej zasad oraz opinią
rady szkoły i zgodą autora lub zespołu autorskiego innowacji, dyrektor
szkoły jest zobowiązany przekazać kuratorowi oświaty i organowi prowadzącemu
szkołę w terminie do dnia 31 marca roku poprzedzającego rok szkolny, w
którym planuje się rozpoczęcie innowacji.
(Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej
i Sportu z dnia 9 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków prowadzenia działalności
innowacyjnej i eksperymentalnej przez publiczne szkoły i placówki
- DzU 2002 nr 56 poz. 506).
[ Słownik ] [ Archiwum ]
[ Poczta ] [ Strona
Główna ]
Copyright by Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna
|